Новини

Ліберальна демократія, де перелюб залишається злочином

Венді щойно переїхала до свого нового партнера, коли подружжя несподівано опинилось у звинуваченні у злочині: злочинній зраді.

Старі друзі дитинства почали бачитися після того, як Венді, подвійний громадянин Тайвану-Америки у свої 40 років, повернулася на острів.

Її партнер вже ініціював розлуку зі своєю дружиною з Тайваню після розпаду їхнього шлюбу.

Але на Тайвані, де розлучення, як правило, вимагає взаємної згоди, його рішення переїхати до Венді означало, що їх дії можна вважати злочином.

“Ми справді шалели, тому що не мали уявлення”, – сказала Венді про період після того, як їй вручили позови за спробу “розірвати сім’ю”.

“Це [дивно], що Тайвань стоїть на передовій легалізації гей-шлюбів, і все ж у них є цей архаїчний закон”.

Венді, яка попросила впізнати інше ім’я через закони про наклеп на Тайвані, незабаром виявила, що навіть після розлучення в Сполучених Штатах розірвання шлюбу на Тайвані було набагато складнішим.

За словами тайського закону Сяо-Вей Куань, професора юридичного факультету Національного університету Тайбею Сяо-Вей Куана, такі “подружні” пари, як Венді та її партнер, ризикують до 22 місяців ув’язнення згідно із законом Тайваню.

На практиці більшість винних “засуджують” до трьох-чотирьох місяців в’язниці, за які вони можуть заплатити штраф у середньому близько 90 000 нових тайваньських доларів (3000 доларів), але ця цифра не включає тисячі судових зборів, які багато фізичні особи змушені платити, щоб захищатися.

Незважаючи на свою дедалі прогресивнішу репутацію після легалізації одностатевих шлюбів, Тайвань є одним з єдиних немусульманських місць у світі, де все ще криміналізується перелюб. Це також останнє місце у Східній Азії після декриміналізації Південної Кореї у 2015 році.

Незважаючи на те, що цей закон несправедливо націлений на жінок, він здебільшого залишився в книгах через величезну популярність. Згідно з останнім доступним опитуванням у 2013 році Міністерством юстиції, його підтримали 80 відсотків тайванської громадськості.

Однак часи можуть змінюватися, оскільки конституційний суд Тайваню готується заслухати усні аргументи щодо закону про кримінальну зраду 31 березня.

Такі експерти, як Куан, стверджують, що, хоча багато жінок підтримують закон про перелюб, вони також частіше стикаються з притягненням до відповідальності. Жінки становлять трохи більше половини тих, хто переслідується у справах про зраду.

Хоча це не може здатися надмірним, це порівняно з іншими злочинами на Тайвані, де жінки становлять лише близько 5-15 відсотків обвинувачених.

Причина, за словами Куана, полягає в тому, що жертва може як ініціювати, так і зняти звинувачення у злочинній зраді.

У багатьох випадках часто зустрічається, коли заміжня жінка порушує позов проти свого відчуженого чоловіка та його нового партнера, щоб пізніше «пробачити» чоловіка та відмовитись від позову, продовжуючи притягувати до відповідальності «іншу жінку». Натомість одружені чоловіки частіше висувають звинувачення проти обох однаково.

Закон може застосовуватися з різних причин, ключовою з яких є те, що на відміну від таких країн, як США, тайванці не можуть отримати “розлучення без вини”. Подружжя повинні або дати взаємну згоду, або довести причину розлучення, наприклад, перелюб або жорстоке поводження.

Однак у багатьох випадках закон про перелюб став способом забезпечити більш привабливі шлюборозлучні споруди, при цьому справи відкликаються після того, як подружжя погоджуються врегулювати їх поза судом.

Куан зазначив, що це відображає глибокі проблеми цивільних цивільних судів.

«Чому ви використовуєте цю кримінальну процедуру для отримання грошей? Я думаю, що це провал цивільного суду: ви не можете отримати стільки грошей за їх аліменти чи іншу компенсацію ”, – сказала вона.

Загроза переслідування також використовується подружжям, щоб спонукати непомітного партнера повернутися додому – або через пряму загрозу переслідування, або через ускладнення їх життя.

Європейка Анна, яка проживає на Тайвані, і яка також просила не розголошувати її справжнє ім’я, опинилася під загрозою виключення зі своєї аспірантури кілька років тому, коли дружина її тодішнього хлопця з Тайваню зв’язалася з адміністраторами, намагаючись розірвати пару.

Поки її партнер розлучився з дружиною ще до того, як він зустрів Анну – про що пізніше вона дізналася, коли його колишній партнер все ще був незадоволений – вона сказала, що не повністю розуміла наслідки, доки її не викликали в університетський офіс через кілька місяців.

“Вона сказала, що ці [стосунки] є незаконними на Тайвані, і ви можете потрапити до в’язниці або заарештувати, а також якщо ми з’ясуємо, що це правда, можливо, вам доведеться виключити з університету. Щоб врятувати своє **, я сказала, що все це брехня ”, – сказала Анна, вважаючи на той час – у середині 20-х -, що вона занадто молода, щоб повністю зрозуміти наслідки.

“Я була так закохана в нього, і у нас були хороші стосунки”, – сказала вона. Відносини закінчилися через кілька місяців через інші напруги, але не раніше, ніж її переслідували у Facebook та змусили вдруге захищатись у своєму університеті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *