Новини

Троє в’єтнамських журналістів ув’язнили за антидержавну пропаганду

Суд В’єтнаму визнав трьох журналістів винними в пропаганді проти держави і засудив до 11-15 років в’язниці.

Провідних членів В’єтнамської асоціації незалежних журналістів (IJAVN) Фам Чі Дун, Нгуєн Туонг Туй і Ле Хуу Мін Туан були засуджені у вівторок Народним судом Хошиміна.

Адвокат Данга і Туана повідомив агентству DPA, що Данг був засуджений до 15 років ув’язнення, тоді як Туй і Туан отримали по 11 років в’язниці.

“Суд не прийняв мої вимоги”, – заявив Данг Дінь Мань DPA. “Особливо суворі покарання для Ле Хуу Мінь Туань, оскільки суд постановив лише шість статей, які порушували урядові норми”.

Тріо звинувачували у “виготовленні, зберіганні та розповсюдженні інформації, матеріалів, матеріалів, що містять спотворену інформацію про уряд народу”.

Резолюції вівторка – це останній тиск на політичних опонентів, активістів та інші незалежні голоси, коли правляча Комуністична партія готується до національної конвенції цього місяця. За даними правозахисних організацій, зустріч на високому рівні відбувається раз на п’ять років, і десятки людей були затримані.

54-річний Фам Чі Дун, який брав участь в антикитайських демонстраціях і проводив кампанію з підтримки прав людини, був заарештований незабаром після підписання спільного листа в листопаді 2019 року, в якому закликав Європейський Союз відкласти схвалення вільної торгівлі між ЄС та В’єтнамом. Угода доти, поки В’єтнам не покращить свій стан прав людини. Лист був розміщений на веб-сайті Голосу Америки.

Нгуєн Туонг Туй, 69-річний колишній ветеран армії, відомий своєю роботою з надання допомоги політичним в’язням та правозахисникам. Його заарештували у травні 2020 року, а його сім’я заявила, що його мобільний телефон був зруйнований на землі, замість того щоб розкрити його поліції під час допиту.

31-річний Ле Хуу Мін Туан писав на такі теми, як протести в Гонконгу та громадянське суспільство в Росії під псевдонімом Ле Туан, і був заарештований у червні 2020 року.

До того, як журналістів покарали, представники журналу Luat Khoa та в’єтнамського журналу заявляли, що “цих журналістів переслідують та переслідують за реалізацію їхніх прав на свободу вираження поглядів, свободу преси та свободу зібрань”.

“Уряд В’єтнаму заявляє, що поважає демократію, але це брехня”, – заявив Філ Робертсон, заступник директора Human Rights Watch в Азії.

“Демократія гине без свободи вираження поглядів та преси, і, як і ці три, це робота незалежних журналістів, які наважуються наважитися і вимагати реформ, щоб припинити зловживання владою”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *