Новини

Сирійський біженець отримав 17 років в’язниці у справі США про план вибуху церкви

24-річний Мустафа Мусаб Аловемер був засуджений у вівторок до 17 років і чотирьох місяців після визнання провини минулого року за федеральним звинуваченням у спробі надати матеріальну підтримку та ресурси групі Islamic Stage, войовничій екстремістській організації.

Влада заявила, що Аловемер, який народився в Сирії та приїхав до Сполучених Штатів у 2016 році, мав детальні плани у 2019 році розбомбити Legacy International Worship Center, невелику християнську церкву в північній частині міста. Прокурори заявили, що він хотів надихнути інших американських прихильників угруповання “Ісламська держава” на проведення подібних дій.

У травні 2019 року Аловемер дав людині, яку він вважав прихильником ІД, інструкції щодо виготовлення та використання вибухівки, але ця особа насправді була співробітником ФБР, заявили прокурори. За їхніми словами, через місяць він придбав цвяхи та засіб для зняття лаку, щоб створити вибуховий пристрій.

Під час зустрічі в червні 2019 року з агентом ФБР і конфіденційним джерелом ФБР Аловемер дав їм карти з маршрутами прибуття та евакуації, а також рукописний план із 10 пунктів про те, як він доставить вибухівку в рюкзаку. Приблизно через тиждень його затримали.

Pittsburgh Tribune-Review повідомляє, що окружний суддя США Мерилін Хоран у вівторок повідомила Аловемеру, що справа справила «нічого, крім трагічного впливу» на нього та його родину, а також на громаду.

Прокуратура вимагала максимального терміну у 20 років. Захист вимагав восьмирічного терміну, стверджуючи, що через роки травми Аловемер отримав посттравматичний стресовий розлад і великий депресивний розлад, а також почуття провини, яке змусило його бути одержимим тим, що відбувалося на його батьківщині.

«Під час скоєння злочину він був хворий, і ця хвороба сприяла скоєнню злочину», — сказав помічник державного захисника Ендрю Ліпсон. «Ця хвороба спотворила світ навколо нього».

Помічник прокурора США Су Сонг визнав, що він пережив травму, але сказав, що те, що він планував, було не лише «терористичним актом», але й мало характерні ознаки злочину на ґрунті ненависті в спробі помститися за дії проти ІДІЛ у Нігерії. За її словами, серед інших потенційних цілей, які він виявив, були однокласники та американські солдати.

У суді Аловемер вибачився перед пастором церкви та громадою, а також перед громадою та урядом.

«Я розумію тяжкість свого злочину», — сказав він. «Я більше не думаю і не дію так, як раніше. Я більше не підтримую ІДІЛ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *