Новини

Підйом видавничої справи «Саміздат» у В’єтнамі

Усередині тісної кімнати в таємному – і тимчасовому – місці на півночі В’єтнаму принтер вирує до життя, випльовуючи аркуші паперу, покриті текстом.

На сусідніх столах складені акуратні купи, і чоловік, одягнений у респіратор, поміщає одну з них у машину, яка розрізає та прив’язує сторінки до обкладинки.

«Сирість у кімнаті спричинила зминання паперу. Це недобре “, – сказав головний редактор в’єтнамського видавництва” Nha Xuat Ban Tu Do “-” Ліберальне видавництво “, гортаючи нещодавно надруковану книгу.

У В’єтнамі, як і в колишньому Радянському Союзі, такі видання відомі як “Саміздат” – незаконне копіювання та розповсюдження книг – і заборонені урядом як “антидержавна” діяльність. Відповідно до статті 117 кримінального кодексу В’єтнаму, кожен, хто причетний до Саміздат, ризикує ув’язненням на 20 років. Редактор видавництва “Ліберал” воліє не повідомляти їх ім’я.

Видавництво було засноване в лютому минулого року в Хошиміні групою дисидентів як прямий виклик урядовому контролю над галуззю та донесення до читачів нації науково-популярної роботи про зростаючий урожай письменників-дисидентів у В’єтнамі.

“Кожна друкарня у В’єтнамі контролюється урядом. Нам довелося придбати власну друкарню, щоб зробити це нелегально », – сказав Тран Ха, член-засновник видавництва« Ліберальний », який просить, щоб ми використовували псевдонім для захисту їхньої особистості.

Одразу після створення преси, Ха змушений був перенести її з найбільшого міста В’єтнаму в невідоме місце через тиск з боку поліції, яка намагалася її закрити та заарештувати.

“Ми не можемо залишатися ніде протягом тривалого періоду часу, інакше наша робота може бути розкрита. Якщо нас виявлять, навіть громада буде під загрозою », – додав Ха.

Уряд тривалий час цензурував та контролював свої засоби масової інформації та видавничу діяльність та накладав на них жорсткі обмеження.

Закон про видавничу діяльність забороняє “пропаганду проти Соціалістичної Республіки В’єтнам”, “поширення реакційної ідеології” і “розголошення таємниць [комуністичної] партії, держави, військових, оборонних, економічних або зовнішніх відносин”.

За останній рік видавництво Liberal опублікувало 11 книг від восьми авторів на політично делікатні теми, включаючи роль Китаю у В’єтнамі та суперечливе законодавство про спеціальні економічні зони. Він також видав юридичний довідник для ув’язнених активістів.

Це перший Саміздат у В’єтнамі, який запустив веб-сайт та сторінку у Facebook.

“У нас є десятки тисяч читачів, незважаючи на репресії з боку міліції та державну цензуру”, – сказав Ха. “Багато з них є членами комуністичної партії”.

Перевірити ці претензії неможливо, але в жовтні в’єтнамська влада вчинила жорсткі дії щодо видавництва “Ліберал”, його дистриб’юторської мережі та читачів.

У листопаді Міжнародна Амністія та Human Rights Watch опублікували спільну заяву, в якій закликали припинити залякування та переслідування людей, пов’язаних із діяльністю видавця, або намагаючись отримати копії книг Саміздат.

За даними команди передвиборчої кампанії Amnesty International у В’єтнамі, поліція допитала майже 100 осіб за те, що вони володіли книгами, виданими видавництвом “Ліберал”, або читали їх.

“Вони знають, наскільки небезпечним та шкідливим є [видавництво” Саміздат “] для їхнього режиму”, – заявив Трінь Хуу Лонг, активіст демократії та співзасновник “Правових ініціатив у В’єтнамі”.

«Друкуючи книги, вони можуть зробити незалежну інформацію виглядаючою професійною та законною для читачів. Якщо вони можуть тримати це в своїх руках, вони більше йому довіряють. Це цінно “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *