Новини

Фінські зусилля подолають перешкоди на шляху сталого міського життя

У квітні Business Finland оголосила про запуск програми розробки комплексних рішень із нейтральним викидом вуглецю для міст по всьому світу.

П’ятирічна програма сприятиме довгостроковій співпраці з містами, компаніями, дослідниками та іншими зацікавленими сторонами в інших частинах світу в мережах, які прагнуть вирішити проблеми міської нейтральності вуглецю.

Підтримка зусиль міст щодо сталого розвитку може мати суттєвий глобальний вплив, оскільки міста споживають майже 80 відсотків енергії та спричиняють понад 60 відсотків викидів парникових газів у всьому світі. Хоча багато європейських міст прийняли мету стати вуглецево-нейтральними до 2030 або 2035 років, залишаються сумніви щодо їх здатності досягти необхідного скорочення викидів, особливо в сферах енергетики, транспорту та антропогенного середовища.

За словами Ніни Кополи, генерального директора Business Finland, передумовою для вирішення таких проблем є спільний і міждисциплінарний підхід.

«Міста шукають не невеликі часткові рішення – вони шукають комплексні рішення, які окремі компанії не можуть запропонувати. Ми зможемо об’єднати досвід і запропонувати містам мультидисциплінарні рішення в усьому світі», – заявила вона.

Містам важко генерувати скорочення викидів, що вимагається їхніми кліматичними зобов’язаннями, особливо в сферах енергетики, транспорту та антропогенного середовища.

Оуті Суомі, менеджер програм Business Finland, додав, що міста мають потенціал для впливу на зусилля щодо досягнення вуглецевої нейтральності, що виходить за межі їх власного скорочення викидів.

«Міста є важливими особами, які приймають рішення щодо скорочення викидів вуглекислого газу. Вони можуть формувати ринок і надавати тестові стенди для нових інноваційних рішень. Міста стають центрами для планування, розробки та пілотування кліматично-розумних рішень», — пояснила Суомі.

У березні Business Finland повідомила, що виділила 2,1 мільйона євро на інший проект DataMust, спрямований на нейтральність викидів вуглецю в міському середовищі. Збільшення загального бюджету проекту до 4,1 мільйона євро, ін’єкція була надана через Recovery and Resilience Facility.

Проект має на меті розробити ринок на основі периферійних обчислень – або локальної обробки – для величезної кількості даних, створених датчиками, які вимірюють такі аспекти, як температура та якість повітря в міському середовищі. Зараз дані не використовуються особливо ефективно, оскільки велика їх частина без потреби надсилається в хмару для обробки в центрах обробки даних – енергоємний процес порівняно з використанням більш звичайних, але достатньо потужних обчислювальних технологій.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *