Новини

Японська суга наполягає на тому, що Олімпійські ігри в Токіо відбудуться в 2021 році

Японський прем’єр-міністр Йошіхіде Суга розпочав 2021 рік, обіцяючи, що затримка Олімпійських ігор у Токіо триватиме в липні, навіть коли Японія змагається зі сплеском випадків коронавірусу та зростанням вартості події, яка стає все більш непопулярною серед громадськості.

“Олімпійські та Паралімпійські ігри в Токіо відбудуться цього літа”, – сказав Суга в письмовій заяві до Нового року, описуючи цю подію як символ світової єдності. “Ми будемо постійно готуватися до проведення безпечного та надійного турніру”.

Японія та Міжнародний олімпійський комітет у березні минулого року вирішили перенести ігри на рік, оскільки пандемія коронавірусу призвела до блокування більшості країн світу.

Зараз ігри, в яких братимуть участь близько 11 000 спортсменів з усього світу, повинні відбуватися протягом двох тижнів з 23 липня, а паралімпійські ігри відбудуться згодом. Бюджет заходу збільшився приблизно на $ 2,4 млрд. В результаті затримки, заявили організатори в грудні, довівши загальну суму до понад $ 15 млрд.

Президент МОК Томас Бах, який відвідав Японію в листопаді, повторив прихильність МОК до ігор у відеоролику, присвяченому початку Нового року, зазначивши, що Токіо був “найкраще підготовленим” олімпійським містом.

“Ці Олімпійські ігри стануть світлом у кінці тунелю”, – сказав Бах.

“Вони будуть святом солідарності, єдності людства у всьому нашому різноманітті та стійкості”.

Проте в Японії громадська думка також, здається, обертається проти цієї події.

Опитування, опубліковане громадським мовником NHK у грудні, показало, що лише 27 відсотків людей бажають, щоб ігри продовжувались, порівняно з 40 відсотками в жовтні. Частка, яка віддає перевагу скасуванню, зросла до 32 відсотків порівняно з 23 відсотками в жовтні. Решта бажала ще однієї відстрочки, але МОК виключив це.

Через сім місяців Японія бореться зі сплеском випадків захворювання на COVID-19, який досягнув рекордних показників у Токіо та по всій країні 31 грудня.

Суга, який вступив на посаду у вересні після відставки Сіндзо Абе, зазнав критики за реакцію уряду на хвилю інфекцій після того, як він продовжував підтримувати призупинену програму, запроваджену його попередником для сприяння внутрішньому туризму.

Він чинив опір закликам до посилення заходів, але газета “Ніккей” у вихідні повідомляла, що губернатор Токіо Юріко Койке попросить ввести надзвичайний стан на зустрічі з міністром економіки Ясутосі Нішимурою, призначеною на суботу вдень.

“Я молився про припинення пандемії”
Раніше уряд закликав японців обмежити святкування Нового року, щоб стримати поширення вірусу.

Новий рік – одне з найбільших свят в Японії, коли багато підприємств, включаючи ресторани, часто закриваються на тиждень, щоб сім’ї могли проводити час разом.

Люди також моляться в місцевих храмах, приблизно три мільйони зазвичай спускаються до популярної святині Мейдзі Цзингу в Токіо.

Цей рік був тихішим, відвідувачі в масках стояли в черзі за плівкою, щоб залишатися соціально віддаленими один від одного.

“Минулий рік був насичений гнітючими новинами через коронавірус, тому я молилася, щоб люди у всьому світі знайшли більше щастя”, – сказала жінка у віці 40 років під назвою Намі, піднісши молитви в святині.

“Я молилася за швидке закінчення пандемії”, – сказала Мегумі, спортивний тренер у свої 40 років, додавши, що вона сподівається “пережити рік, насолоджуючись новими способами, якими я можу зв’язатись з друзями”.

У своїй новорічній заяві Суга також пообіцяв “захистити життя людей” і пообіцяв працювати над “протидіями вірусів та економічним відновленням”.

Японія уникала суворих блокувань, натомість заохочуючи людей носити маски, мити руки та уникати людних та обмежених просторів.

Хоча існує побоювання щодо поточного сплеску випадків, спалах Японії видається обмеженим порівняно з іншими країнами світу. За даними Університету Джона Хопкінса, країна, де проживає майже 126,5 мільйона людей, повідомила про 3341 смерть з моменту реєстрації першого випадку захворювання в січні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *