Новини

Ассанж вільно повертається до Австралії, коли закінчуються судові проблеми

Джуліан Ассанж “вільний повернутися додому” в Австралію, якщо заявка на екстрадицію США не вдасться в британських судах, заявив у вівторок прем’єр-міністр Скотт Моррісон, коли австралійські законодавці закликали Вашингтон припинити справу про шпигунство проти засновника WikiLeaks.

Зауваження Моррісона відбулися на наступний день після того, як британський суддя заблокував запит на екстрадицію США, де Асанжа розшукують за кримінальним обвинуваченням, включаючи порушення законів про шпигунство, заявляючи, що його психічні проблеми означають, що йому загрожує самогубство.

Адвокати уряду США заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

Це означає, що справа може йти аж до Верховного суду Великобританії – процес, який, за словами учасників агітації, може зайняти до трьох років.

“Ну, система правосуддя пробиває собі шлях, і ми не є учасником цього”, – сказав Моррісон місцевій радіостанції 2GB. “І як будь-якому австралійцеві, їм пропонують консульську підтримку, і якщо ви, знаєте, апеляція не вдасться, очевидно, він зможе повернутися в Австралію, як будь-який інший австралієць.

“Отже, так, це просто прямий процес правової системи у Великобританії, який проходить свій шлях”.

США Асанжа звинувачують у 18 правопорушеннях під час адміністрації колишнього президента Барака Обами, пов’язаних із випуском WikiLeaks конфіденційних американських військових записів та дипломатичних повідомлень, які, за твердженням США, загрожують життю.

У суперечливому рішенні щодо Асанжа та його прихильників окружна суддя Ванесса Барайцер у понеділок відкинула аргументи захисту, згідно з якими 49-річна австралійка стикається з політично вмотивованим обвинуваченням у США, яке жорстоко торкається заходів захисту свободи слова.

Але вона сказала, що нестабільне психічне здоров’я Асанжа, ймовірно, ще більше погіршиться в умовах “майже повної ізоляції”, з якою він зіткнеться, якщо потрапить до в’язниці в США.

“Я вважаю, що психічний стан пана Ассанжа такий, що було б гнітюче видавати його Сполученим Штатам Америки”, – сказав суддя.

Після рішення Ендрю Вілкі та Джордж Крістенсен, співголови парламентської групи Bring Julian Assange Home, до складу якої входять понад 20 австралійських законодавців, закликали австралійський уряд натискати на США, щоб припинити переслідування Асанжа.

“Це ганебний розділ історії, який показує, що Лондон і Канберра більше піклуються про посадку до Вашингтона, ніж про захист австралійського громадянина, який ніколи не був визнаний винним у жодному правопорушенні”, – зазначив Уілкі в заяві.

З наближенням американського заклику, Моррісон “повинен взяти телефонну трубку і зателефонувати президенту США Дональду Трампу та новообраному президенту США Джо Байдену і попросити їх відмовитись від заявки на екстрадицію”, сказав Вілкі. Також австралійський лідер повинен вимагати, щоб британські влади звільнили Асанжа з лондонської в’язниці суворого режиму, де він утримується більше 18 місяців, додав Вілкі.

Крістенсен, заступник правлячої консервативної Ліберально-національної коаліції, також закликав Трампа помилувати Асанжа та “забезпечити, щоб Глибока держава та потенційна адміністрація Байдена не могли продовжувати проти нього подальші дії”.

“Крім того, уряд Австралії повинен забезпечити, щоб після повернення до Австралії не було можливості для екстрадиції з його рідної країни до Сполучених Штатів”.

Тим часом опозиційна Лейбористська партія привітала рішення британського судді, закликаючи “уряд Моррісона зробити все можливе, щоб підвести межу в цьому питанні та заохотити уряд США завершити цю справу”.

У заяві від імені опозиції законодавець Марк Дрейфус зазначив, що Челсі Меннінг, колишній солдат США, який передав документи Ассанжу, пом’якшив вирок, і додав: справу проти Джуліана Асанжа завершити ”.

Австралійський альянс медіа-розваг та мистецтв, профспілка журналістів, членом якого є Ассанж, також заявив, що австралійський уряд повинен використати свої “добрі стосунки з США”, щоб пришвидшити безпечний прохід Ассанжа до Австралії.

WikiLeaks став відомим, коли в 2010 році опублікував американське військове відео, що демонструє атаку гелікоптерів Apache у Багдаді у 2007 році, в результаті якої загинуло десяток людей, у тому числі двоє співробітників Reuters. Потім він опублікував тисячі секретних секретних файлів та дипломатичних повідомлень.

Юридична сага Асанжа розпочалася незабаром, коли Швеція домагалася його екстрадиції з Великобританії через звинувачення у сексуальних злочинах. Коли він програв цю справу в 2012 році, він втік до посольства Еквадору в Лондоні, де провів сім років.

Коли його нарешті затягнули в квітні 2019 року, він був ув’язнений за порушення британських умов внесення застави, хоча шведська справа проти нього була припинена. Через місяць адміністрація Трампа, яка вже звинуватила Асанжа в одному з випадків зловживання комп’ютером, висунула проти Ассанжа 17 нових звинувачень у шпигунстві – звинувачень, що передбачають максимум 175 років ув’язнення.

У червні того ж року він офіційно звернувся до Великобританії з вимогою видати його.

Цей крок ознаменувався переломом для США, оскільки адміністрація Обами вирішила не притягати Ассанжа до відповідальності через занепокоєння щодо прецеденту, який ця справа може створити для свободи слова та журналістів.

У понеділок Мексика запропонувала Асанжу політичний притулок.

Президент Андрес Мануель Лопес Обрадор сказав: “Асанж – журналіст і заслуговує на шанс, я за його помилування … Ми надамо йому захист”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *